WannaCry virüsü

Paylaş:

nedir bu wannecry virüsu ?

Dünyayı kasıp kavuran WanneCry virüsü hızla yayılıyor.Nedir bu wannecry...

 Microsoft Windows'u hedef alan bir fidye virüsü. Mayıs 2017'de 99 ülkedeki 230.000 bilgisayara bulaşarak 28 dilde fidye talep eden geniş çaplı bir siber saldırı başlattı. WannaCry, enfekte olduğu bilgisayardaki dosyaları şifreleyip yeniden erişime açılabilmesi için fidye talep etmektedir. Saldırı, Europol tarafından eşi benzeri görülmemiş şekilde tarif edildi.
Ne oldu?
Son yılların en yaygın ve en zararlı siber saldırı çok sayıda büyük kuruluşun sistemine sızdı.
'WannaCry' olarak bilinen yazılım, bilgisayardaki dosyaları şifreliyor ve yeniden erişime açılabilmesi için fidye talep ediyor.
Yazılım, 'solucan' olarak bilinen virüs aracılığıyla bilgisayarlara giriyor. Bu virüs, genellikle e-posta, kaynağı belirsiz programlar, forum siteleri, korsan oyun, DVD ve CD'leri aracılığıyla bulaşıyor.

Diğer zararlı yazılımların aksine WannaCry'ın kendi kendine tüm ağ içinde ilerleyebilme özelliği var. Diğer yazılımların çoğunda virüsün yayılabilmesi için kullanıcıların, içinde saldırı kodu bulunan bir ek dosyaya tıklamaları gerekiyor. Dolayısıyla, kullanıcıyı kandırıp tuzağa düşürerek yayılıyorlar.
Ama bunların aksine WannaCry kuruluşun sistemine girdiği an, zayıf makineleri tespit ediyor ve kendi kendine onlara da bulaşıyor.
Bu da yazılımın etkisinin neden bu kadar yaygın olduğunu açıklıyor. Çünkü yazılımın sızdığı her kuruluştaki bilgisayarlar tehdide açık oluyor.
WannaCry virüsünü kim yaptı?
Bu henüz net olarak bilinmiyor. Fidye yazılımı, uzun bir süredir siber hırsızların sıkça kullandığı bir yöntem. Bilgisayarlara bulaşıp kısa sürede çok kazanç sağlıyorlar. İzi sürülmesi zor olan sanal para birimi Bitcoin sayesinde kolaylıkla ödemeleri alabiliyorlar.
Farklı sanal fidye çeteleri arasında rekabet arttıkça da, zararlı kodlarını yayabilmek için yeni ve daha etkili yöntemler arayışına girdiler.
WannaCry yazılımı da ABD'nin istihbarat servislerinden Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından geliştirilen bir virüs aracılığıyla bulunmuş gibi görünüyor.
Hangi ülkeler nasıl etkilendi?
Fidye yazılımından Türkiye'nin de aralarında olduğu en az 99 ülke etkilendi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Twitter hesabından paylaştığı mesajda "Ülkemizin siber Güvenlik Merkezi USOM ön alma operasyonlarına devam etmektedir. Dünyada yayılan Wcry zararlısından korunmak için Windows sistemleri ve antivirüsleri güncelleyin! Sisteminizi taratmayı ihmal etmeyin" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bağlı Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM trCERT) de Twitter'dan bilgisayar yazılımlarının güncellenmesi uyarısında bulundu.
En çok zarar gören ülkelerden birinin Rusya olduğu belirtiliyor. Ülkede bankalar, içişleri bakanlığı, sağlık bakanlığı ve Rusya'da devletin demiryolları şirketi, ülkenin en büyük ikinci telekom ağının etkilendiği bildirildi.
İngiltere ve İskoçya'da Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) çöktü. En az 33 sağlık kuruluşu ile bazı aile hekimliği klinikleri etkilendi, bazı hastanelerde ameliyatlar yapılamadı, acil durumlar dışında hasta kabul edilemedi.


ƳƠƦƲMԼƛƦ

Ad

agar.io,2,android,15,anonim,1,aptoide,1,bilim,3,blog,4,blogger,1,callofdutywwii,1,css,1,deep web,1,deep-web,1,derinnet,3,dmca,1,e-okul,1,f@tih,5,gerçek,1,google,1,hack,1,hayalet şehir,1,hayat,1,hız,1,hile,2,html,1,i2p,1,ilginç,1,internet,3,ios,1,iss,1,işletim sistemi,1,kapalı maraş,1,kara delik,1,li-fi,1,link,1,linux,1,meb,2,meb-engeli-aşma,1,mısır,1,mısır piramitleri,1,okul ağı,1,oyun,4,piramit,1,seo,1,sırlar,1,tails,1,teknoloji,3,tuhaf,1,türkiye,1,üst-sıralar,1,vpn,3,Wi-Fi,2,wifi,1,windows,12,wps,1,
ltr
item
MertCanLacin - Daha Derinlere: WannaCry virüsü
WannaCry virüsü
nedir bu wannecry virüsu ?
https://2.bp.blogspot.com/-6olWOWDOJKE/WRif91mIskI/AAAAAAAAA3A/E7-W-hqBOOEIz1ByInDwQC9xyN8IrlNDwCLcB/s400/wannacry-ransomware-decrypt-unlock-files.png
https://2.bp.blogspot.com/-6olWOWDOJKE/WRif91mIskI/AAAAAAAAA3A/E7-W-hqBOOEIz1ByInDwQC9xyN8IrlNDwCLcB/s72-c/wannacry-ransomware-decrypt-unlock-files.png
MertCanLacin - Daha Derinlere
https://mertcanlacin.blogspot.com/2017/05/wannacry-virusu.html
https://mertcanlacin.blogspot.com/
https://mertcanlacin.blogspot.com/
https://mertcanlacin.blogspot.com/2017/05/wannacry-virusu.html
true
121669334549564515
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamını Oku Cevap Cevabı iptal et Sil Ana Sayfa SAYFALAR YAZILAR Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAZILAR İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşanba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara şu anda 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Bu içerik premiumdur Kilidini açmak için lütfen paylaşın Tüm kodu kopyala Tüm kodu seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız